Chára je podľa nhl.com hlavným favoritom na zisk Norissovej trofeje

11.03.2013 Celý región

New York (TASR) - Slovenský hokejista Zdeno Chára je po polovici základnej časti NHL podľa oficiálnej webstránky zámorskej súťaže hlavným kandidátom na zisk Norrisovej trofeje patriacej najlepšiemu obrancovi sezóny.
"Chárova sila a schopnosť dobre korčuľovať napriek jeho mohutnej postave mu dáva výhodu, akú nemá žiadny iný hráč," charakterizoval 35-ročného kapitána Bostonu redaktor Corey Masisak z portálu nhl.com. "Je garanciou bezpečnosti pre trénera Claudea Juliena. V prípade potreby je schopný odohrať 30 minút za zápas, čo dáva koučovi súperovho tímu minimálnu šancu, aby jeho hráči uspeli v súboji so Zdenom."
Masisak pripomína, že keď bol Chára na ľade, Bruins strelili 23 gólov a inkasovali iba jedenásť. Pritom kapitán víťazov Stanleyho pohára z roku 2011 pravidelne nastupuje proti najlepším hráčom súperovho mužstva. Podľa stránky Behind The Net iba Dion Phaneuf z Toronta čelil na hracej ploche kvalitnejším protihráčom než trenčiansky rodák, ktorý je v tejto štatistike na druhom mieste."Chára hrá v priemere 24 minút za zápas, pričom nastupuje vo všetkých herných situáciách. Ak by niečo mohlo limitovať jeho šance na zisk Norrisovej trofeje, tak je to produktivita. Iba Rod Langway dokázal v minulosti vybojovať toto ocenenie s takým nízkym bodovým priemerom," napísal Masisak z nhl.com. Dvestopäť cm vysoký a 118 kg vážiaci bek strelil v 22 dueloch sezóny štyri góly, ku ktorým pridal päť asistencií. V kolónke +/- sa mu vyníma dvanásť plusiek.
Chára získal Norris Trophy v sezóne 2008/2009 a okrem toho bol ešte štyrikrát jej finalistom. Vlani skončil v hlasovaní tretí za víťazom Erikom Karlssonom z Ottawy a druhým Sheom Weberom z Nashvillu. Podľa oficiálneho portálu NHL sú Chárovými najvážnejšími konkurentmi v boji o tohtoročnú Norrisovu trofej švédsky reprezentant Oliver Ekman-Larsson z Phoenixu a Kanaďan Kris Letang z Pittsburghu.
 

Vyberte región